Søk på nettsiden

Ambita håndterer overgang til nytt tinglysingssystem

18. april 2017 får Norge et nytt tinglysingssystem som gjør det mulig å tinglyse på sekunder. Ambita håndterer tinglysing for nesten alle banker i Norge, og sikrer at alle sine kunder får en sømløs overgang til det nye systemet. 

Publisert 22.02.2017 av ambita

Del denne siden

Ambita har jobbet tett med Kartverket i forbindelse med overgang til nytt tinglysingssystem i 2017. Den nye løsningen sikrer raskere håndtering av tinglyste dokumenter. Med Ambitas tjenester får bankene vesentlig lavere feilmargin i sakene som sendes til tinglysing. Ambita kvalitetssikrer og validerer dokumentene automatisk i det de sendes videre til tinglysingsmyndighetene.

 

Hva betyr endringen?

Ambita håndterer bytte av system for alle sine kunder, og vil tilpasse sine løsninger i tråd med Kartverkets systemendringer.

Her er de viktigste endringene å merke seg:

Tinglysing på sekundet

Alle innsendte pantedokumenter og slettinger tinglyses på sekundet. Status oppdateres umiddelbart, prioritert etter klokkeslett. Det er ikke lenger mulig å angre en innsending. Noen dokumenter kan kreve manuell behandling hos saksbehandler, og vil nødvendigvis ha litt lengre behandlingstid.

Grunnboksutskrift erstatter pantattest

Kartverket leverer grunnboksutskrift i stedenfor pantattest når et dokument tinglyses (dette gjelder også slettinger i Ambitas klient)

Oversiktlig grunnboksutskrift

Grunnboksutskriften viser alle tinglyste dokumenter sortert etter tinglysingsdato (inkludert servitutter).

Endring av dokument-ID

Dokument-ID for grunnboksdokumenter er endret. Det inneholder nå dokumentår/ dokumentnummer og/eller rettsnummer/ embetenummer. Sletting på etinglysing.no er ikke endret, og vil foregå som før.

Personlig BankID utgår

Etter 18.04 må alle selskaper som tinglyser benytte virksomhetssignatur. Kartverket godkjenner ikke lenger personlig BankID som signering på vegne av selskap.

Ingen innsendelse av manuelle elektroniske pantedokumenter

Ny løsning tillater ikke innsending av manuelle elektroniske pantedokumenter (gjenpart med omslagsark).

Elektroniske skjøter og pantedokumenter kan tinglyses sammen

Eiendomsmeglere har nå mulighet til å tinglyse elektroniske skjøter sammen med elektroniske pantedokumenter fra banker som finansierer boligkjøp. Ambitas løsninger sikrer nødvendig samhandling mellom eiendomsmeglere og banker.

 

Les forrige Les neste

Relaterte artikler

Har du noen spørsmål?

ambita
support@nettmaker.no

Bli kunde

i dag

24 13 35 50

ring oss

Skriv

til oss