Skip to content
Caroline Enge Jørgensen Jan 30, 2024 3:56:42 PM 2 min read

Digitaliserer boligkjøpsprosessen: – Vil forenkle hverdagen for både meglere og banker

EiendomsMegler 1 Norge og teknologiselskapet Ambita har inngått avtale om en tjeneste som automatiserer deling av kjøpekontrakt mellom megler og bank. Det er godt nytt for både boligkjøpere, banker og eiendomsmeglere. 

– Denne muligheten har vi ventet lenge på! Den nye digitale løsningen vil gjøre prosessen med å kjøpe bolig mye enklere for boligkjøpere. Rett og slett et kjempeløft for alle parter, sier administrerende direktør for EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, Laila Neverdahl.    

 

Løsningen er satt opp slik at banken henter kjøpekontrakten direkte fra eiendomsmeglerselskapet, basert på kjøpers lånesak. Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, bransjeforeningen for eiendomsmeglerforetak ser store muligheter for å digitalisere boligreisen:  

 

– Alle tjenester og nyheter som bidrar til å digitalisere og forbedre et boligkjøp er velkomment. Denne løsningen, som automatiserer dialogen mellom meglerhus og finansinstitusjonene, vil forenkle hverdagen for både meglere og banker. Samtidig vil boligkjøperne opplever en mer smidig og sømløs kjøpsopplevelse. Jeg håper vi nå bare ser begynnelsen på digitaliseringsreisen innen boligkjøp. 

 

Arild Elverum, daglig leder i Ambita, legger til: 

 

– Tjenesten er en helt sentral del av Ambitas satsning på å digitalisere boligmarkedet. Den gir en mer effektiv, sikker og kundevennlig kjøpsprosess for boligkjøpere. 

 

Tidsbesparende og effektivt  
Med automatiseringen av kjøpekontrakten slipper boligkjøpere å forholde seg til bankens krav om at kunden skal levere en signert kontrakt for å kunne utbetale lånet. Kontrakten vil i tillegg til en signert PDF inneholde all nødvendig eiendomsdata om kjøpsobjektet som banken trenger for å etablere låne- og pantedokumenter. 

–  I tillegg til at livet blir enklere som boligkjøper, kommer det også bankene og eiendomsmeglerne til gode. At bankens dokumentasjon automatisk følger kontrakten gjør at vi heller kan bruke tiden på kundene våre – og så får vi en trygghet ved å vite at bankene får det de trenger av informasjon, forteller Elverum. 

 

– Risiko for menneskelige feil blir helt eliminert. Det vil ikke lenger være behov for å punche inn data og informasjon fra kjøpskontrakten over i bankens systemer – det sørger tjenesten for, legger han til.  


Avtalen med EiendomsMegler 1 Norge gjelder alle selskapene i Alliansen som benytter et fagsystem som har mulighet til å dele kontrakten. Kjøpekontrakten kan hentes av alle banker som er en del av samarbeidet i Eiendom Norge og Finans Norge, og som har lagt til rette for dette i banksystemet.