Søk på nettsiden

Digital tinglysing i Vitec Next

Publisert 28.01.2021 av Marit Lund

Del denne siden

I denne artikkelen finner du tips og råd til deg som skal tinglyse digitalt med Vitec Next fagsystem. Ambita leverer tinglysingstjenester i tett samarbeid med våre partnere, blant annet Vitec. Tjenestene sikrer trygg, digital samhandling mellom bank og megler gjennom hele boligoppgjøret.

Det siste året har digital tinglysing av hjemmelsovergang og samhandling med bank virkelig skutt fart. Vi har derfor satt sammen litt informasjon til deg som bruker av systemet, slik at du enklere kan komme i gang. Nedenfor finner du blant annet demo videoer og andre gode råd for digital tinglysing med Ambita etinglysing i Vitec Next fagsystem.

Hvilke banker kan samhandle digitalt med megler?

Oversikten viser banker som er teknisk klare for å tinglyse pantedokumenter i forbindelse med et boligkjøp. Se oversikt

Demo

Nedenfor finner du instruksjonsvideoer på hvordan du som melger tinglyser i Vitec Next. Lær mer om hvordan du oppretter sikring og skjøte samt hvordan samhandle digitalt med kjøpers bank i Vitec Next.

1. Opprette sikring

Se hvordan du oppretter sikring og tinglysering sikring i Vitec Next:

2. Opprette skjøte

Se hvordan du oppretter skjøte og samhandler digitalt med banken:

3. Oppgjør / slette sikring

Se hvordan du sletter sikring digitalt:

Nyttige tips

Her er noen tips til deg som skal tinglyse digitalt:

  • Husk alltid å avklare med kjøpers bank umiddelbart etter budaksept om de kan samhandle digitalt på kjøpers pant. Spør gjerne når du sjekker finansieringen. Oppdater alltid samhandlingen i Next på oppdraget om det kan gå digitalt eller ikke.
  • Ved salg der organisasjon er involvert kan skjøtet etableres digitalt, men pantet til kjøper kan ikke mottas digitalt inn i løsningen selv om kjøper er privatperson. Oppdatert versjon i etinglysning for dette er planlagt for våren 2021.
  • Husk at kundebildet på kjøper og selger alltid må være oppdatert med korrekt data, før du begynner å opprette dokumenter for tinglysing. Merk at navnet du legger inn må skrives korrekt iht. det som er registrert i Folkeregisteret for at etinglysingen skal fungere. 
  • Det er nå mulig å opprette digital samhandling på eiendommer som mangler areal i Matrikkelen. Manglende areal var tidligere en begrensning som medførte at meglers intensjon ble satt til papir. Dette hinderet er nå fjernet. Merk at konsesjonsspørsmålet avklares på vanlig måte. Alle skjøter vil tas i mot av Kartverket på slike eiendommer, men dersom konsesjonsavklaring ikke er registrert i matrikkelen vil skjøtet bli behandlet av en saksbehandler og enten bli tinglyst eller nektet tinglyst med en begrunnelse til hvorfor.
  • Gjenbruk av pakke i etinglysing er forbedret. Dersom en skjøtepakke blir avvist fra tinglysing, kan man gjenbruke selve dokumentpakken. Tidligere måtte man fjerne den gamle pakken for så å legge dokumentene inn igjen i ny pakke. Den eksisterende pakken skal nå kunne brukes på nytt. Dette er gjerne tilfellet dersom man må tinglyse ny pakke med nytt pantedokument fordi det gamle inneholdt feil.

Spørsmål?

Ved spørsmål og support, ta kontakt med Ambita kundesupport på telefon tlf: 24 13 35 50. Vårt kundesenter er åpent 08-16:00 hver dag.

Les forrige Les neste